26 Ağustos 2011 Cuma

Maraş Yöresi Semizotlu Eşkili Çorba

Maraş Yöresi Semizotlu Eşkili Çorba

Maraş Yöresi Semizotlu Eşkili Çorba

Kahramanmaraş mutfağına ait yemek tadında ve doyuruculuğunda bir çorba olan halk dilinde eşkili ama ekşili çorba birçok sebze ile yapılıyor. Pazılı, semizotlu ve patlıcanlı bizim evde yapılan çeşitleri… Ama bilhassa semizotlusu bir ayrı güzeldir. Maraşta galiba semizotunu para verip alan yok, bahçede bağda yabani olarak yetişen ve tadı bizim burdakilerle kıyaslanmayan bir ottur hani.

Annem bir demet semizotundan çorba yapardı da, ilk gün birçoğu biter, ikinci gün de okuldan gelen, işten gelen ilk acıkmış kişi kalan o bir kaseyi götürürdü. Ama evde iki kişi olunca yarım demet semizotu bile size iki günlük çorba oluyor.

Bir de dövme / döğme var. Bu bulgurgillerden bir ürün. Maraştan başka bir yörede daha gördüm, onlar yarma diyorlar. Bulgurdan biraz iri, buğdaydan daha kolay pişen, lezzetli bir bakliyat. Annem sadece bu çorba için kırmızı mercimekle dövme karıştırıp bir kavanozda hazır saklar. Her çorba için karıştırmaktansa…:)

Malzemeler (4 kişilik – 4 tam kase)

Yarım demet semizotu

1 çay bardağından fazla (150 gr) mercimek – döğme karışımı

1 çay bardağı haşlanmış nohut

1 tatlı kaşığı sumak ekşi

3 diş sarımsak

Tuz

Üstü için

1 kaşık tereyağ – kırmızı toz biber – nane

Yapılışı:

  1. Mercimek-döğme karımışını normal mercimek çorbası pişirir gibi az tuz ile az pişirin. Çünkü semizotlarıyla da birlikte pişecek.
  2. Bu çorbada en zor kısım, semizotlarını güzelce yıkamak. Bol su ile defalarca yıkadığınız semizotlarını doğrayın.
  3. Doğradığınız semizotlarını ve haşlanmış nohutu az pişmiş mercimek-döğme karışımına ekleyin.
  4. 3 diş sarımsak ve sumak ekşisini de karıştırıp semizotları pişene kadar kaynatın.
  5. Servis yapmadan önce üstüne kızmış tereyağda kırmızı biber ve nane karışımından dökün.
  6. Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder