SEMİZ OTU
Latince ismi : Portulaca oleracea
Semizotu Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgelerinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega 3 içerdiği anlaşılmıştır.Semizotunun faydalarıSemizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor. Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir. Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir. BESİN DEĞERLERİ 100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra; * Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir. * Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir. * Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınki ile kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır. * Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor. * Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor. Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.
| ||
SEMİZOTUNUN ŞEKLİ DE DAMAR SİSTEMİNE FAYDASINI ZATEN GÖSTERİYOR...
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir. Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir. BESİN DEĞERLERİ 100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra; * Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir. * Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir. * Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır. * Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor. * Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor. Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir. Semizotu ve sağlığımıza faydaları
|
SEMİZ OTU – PORTULACAOLERACEA
Diğer İsimleri: Tohmegan – Pür-pürüm
Semizotu yapışkan sıvı, bitki asidi, şeker, A-Bl ve C vitamini, kalsiyum ihtiva eder.
Semizotu Faydaları Yararları Kullanılışı Hangi Hastalıklara İyi Gelir Özellikleri
Semizotu suyu çıkarılıp içilirse baş ağrısını giderir. İdrar zorluğunda idrarı söktürür, çengelli solucanı düşürür, bronşitte faydalı olur, kan tükürmeyi önler, idrar yanmasını giderir, zayıflamada faydalıdır, ateş düşürür, kanı temizler, vücuda serinlik verir, kanlı idrarda, mide ağrısı ve iltihabında faydalı olur. Mesane ve böbrek iltihabında, böbrek ağrısı ve taşında, idrar yollan hastalıklarında ve idrar tutukluğunda, dizanteride faydalıdır. Antibiyotik özelliği vardır.
Akciğer sertliğini, şeker hastalarının susuzluğunu giderir, kabızlığı gidermede faydalı olur. Uykusuzlukta, zihni yorgunlukta, safrayı kesici ve apandisitte faydalıdır. Sinir sistemi rahatsızlıklarını önler, bozulan sinir sitemini tedavi eder, sinir krizlerini giderir, vücuttaki zehirlerin atılmasını temin eder, çok yenilirse cinsi arzuyu azaltır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 7 gr semizotu doğranıp konur, 20 dk bekletilir, yemeklerden 1-2 saat sonra şekerle tatlandırılıp içilir.
35 gr semizotu suyuna 7 gr şeker katılıp içilirse safrayı keser, harareti söndürür, diş ağrılarını giderir.
Tohumları: Bağırsak kurtlarını, kıl kurdunu düşürmek için su veya sütle kaynatılıp içilir. Tohumlar toz haline getirilir, su ile içilir veya yenilir. Semizotu ilaç maksadıyla hamilelikte kullanılmamalıdır, semizotu suyu mutlaka şekerle içilmelidir.
Haricen Kullanılışı: Lapası yanık ve absede faydalı olur, un ile lapa yapılarak urların üzerine konulursa urların büyümesini önler. Siğilde yapraklan ezilir, siğillerin üzerine konulur.
Basurda lapa haline getirilir, basurun üzerine konulur. Çıbanlarda suyu kaynatılmış suyu- lapası faydalı olur. Mide iltihabında lapa haline getirilir, midenin üzerine konulursa iltihabı giderir.
Lapası başa konulursa baş ağrısını önler, şiş husyelerin üzerine konursa şişleri indirir. Ateş olan baş ve göz ağrılarında lapa halinde kullanılır.
YABANİ SEMİZ OTU – PİNG VVİCULAVULGARİS
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Tazesi sıkılarak suyu içildiğinde şiddetli sıtmaları geçirir.
Suyundan 40 gr içildiğinde kan tükürmeyi ve aybaşı kanını keser, solucan düşürür, basurda çok faydalıdır.
Vücuttaki alaca lekeleri gidermek için yabani semizotu sıkılır, suyundan günde 1 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı: Sıcaktan meydana gelen göz ağrılarında lapa olarak kullanılır.
Urlara ve siğillere lapa halinde konulduğunda urları açar. Siğilleri döker.
Baş ağrısı ve mesane ağrısında gülyağı ile lapa yapılıp konulursa faydalı olur.
SEMİZOTU
Yenilen kısımları: Yapraklarıdır.
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER: İçinde B ve C vitaminleri bulunmaktadır.
NASIL KULLANILIR :
Kurtları düşürür, idrar söktürür, hafif uyku verir, serinlik verir ve kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırır.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
İdrar yolu, sindirim ve akciğer iltihaplarında bağırsak parazitlerinde, idrar zorluğunda kanamalarda kullanılır.
NASIL KULLANILIR:
Yemeği yapıldığı grbi salatası da yapılır. Ayrıca 20 -30 gram semizotu bir litre sıcak suda demlendirilir ve bundan günde 4 bardak içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder