26 Ağustos 2011 Cuma

semizotunun faydaları

SEMİZ OTU

Latince ismi : Portulaca oleracea


Semizotu Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgelerinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega 3 içerdiği anlaşılmıştır.

Semizotunun faydaları

Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor

Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.

Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.

* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınki ile kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.

* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.

GENETİK BİLİMCİLER MUCİZE BİTKİ İLAN ETTİLER

Fasulye kadar semizotunun da hastalıklara iyi geldiği kaydedildi. Uzmanlar, özellikle genetik bilimciler tarafından mucizevi besin olarak gösterilen semizotunun yararlarını şöyle sıraladı: Kanı temizler. Sinir krizlerini önler. Beyin yorgunluğunu alır. Böbreklerdeki kum ve taşları döker. Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır. Diyet sırasında sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü kilo verdirir.


Kalp sağlığınızı semizotu ile koruyun

Tedavi maliyeti yüksek hastalıkların başında gelen kalp rahatsızlığından ucuz hatta sıfır maliyetle korunmak mümkün. Nasıl mı? Semizotu yiyerek, çay veya üzüm suyu içerek. Buna düzenli yürüyüş de eklenecek olursa kalp krizi geçirme riski yüzde 98 oranında azalıyor. Son yıllarda özellikle genç yaştaki insanlar kalp krizi nedeniyle ölüyor. İstatistiklere göre, dünyada her sene 17 milyon insan kalp krizi sebebiyle ölüyor. Türkiye`de ise nüfusun yüzde 20`si koroner kalp hastalıklarının tehdidi altında yaşamını sürdürüyor. Oysa, tedavi maliyeti milyarlarca lirayı bulan kalp hastalıklarından korunmak için ekonomik yöntemler var. Sadece semiz otu tüketilmesi, çay veya üzüm suyu içilmesi, düzenli spor yapılması kalp krizinden korunmak için yeterli. Amerika New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen Doğan, kalp sağlığında önemli olanın koruyucu tedbirler olduğu belirterek, semizotunun, üzümün ve çayın kalbi koruduğunu, kriz geçirme riskini önemli ölçüde azalttığını vurguluyor. Nabız Dergisi`nde yayınlanan röportajda, üzüm ve çayı `kalbe dost besinler` olarak tanımlayan Dr. Doğan, zeytinyağı tüketilmesini de öneriyor. Kalori sorunu olmayanların gün içinde istedikleri kadar üzüm suyu içebileceğini belirten Dr. Doğan, `Üzüm gibi antioksidan etkisi ve kan damarlarındaki pıhtıyı azaltması nedeniyle, çay da kalp krizi riskini düşürüyor. Günde 2-3 bardak çay ise kalbi koruyor. İçeriğinde Omega-3 maddesi bulunan semizotu da kalbi koruyan ekonomik ürünlerden. Türkiye`de ucuz ve kolay elde edilebilmesi açısından bir şans olarak görülen semizotundaki Omega-3`ün düzenli tüketilmesi kandaki kolesterolü normal seviyede tutuyor. Ayrıca kanı incelterek pıhtılaşmayı engelliyor. Badem ve fındıktan da Omega-3`ü elde etmek mümkün.` diyor. Dr. Özgen Doğan`ın önerileri arasında kalbi koruyan `bedava` sporlar da var. Doğan`ın verdiği bilgilere göre, 30 dakika yürümek kalp krizi riskini yüzde 50, haftada iki kez yüksek tempoda yürümek yüzde 80, haftada üç-dört kez yüksek tempoda yürümek de 90 ve haftada beş günden fazla yüksek tempoda yürümek yüzde 98 oranında azaltıyor. Acıbadem Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu da hayvansal ve doymuş yağların, zengin beslenme alışkanlığının kalp hastalıklarını tetiklediğine dikkat çekiyor. Sigara tüketimini ülkemiz için ayrı bir felaket olarak tanımlayan Dr. Sarıoğlu, hızlı şehirleşmenin getirdiği fiziksel hareketsizliğin, egzersizden uzak, spor alışkanlığı olmayan bir yaşam biçiminin kalp hastalıklarını hızlandırdığını belirtiyor. Kalbiniz için altın kurallar İdeal kilonuzu koruyun. Sıvı yağ (zeytinyağı, mısırözü yağı) içeren ve meyve, sebze, tahıl ve lifli besin ağırlıklı bir diyet uygulayın. Kolesterol düzeylerini ve kan basıncını yükseltebileceğinden dolayı alkol kullanmaktan kaçının. Yüksek kan basıncı ve diyabet için tedavi uygulayın. Sigarayı bırakın. Stresle baş etme eğitimi alın Koroner kalp hastalığı risk analizi yaptırın.

SEMİZOTUNUN ŞEKLİ DE DAMAR SİSTEMİNE FAYDASINI ZATEN GÖSTERİYOR...

Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor

Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.

Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.

* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.

* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.

Semizotu ve sağlığımıza faydaları

Semizotu her iklimde ve toprakta yetişebilen bir sebzedir. C ve D vitaminleri, demir, bakır, manganez gibi madensel tuzlar yönünden zengindir. Bu değerli özellikleri taşıyan semizotu:

1. Bedeni mikroplara ve soğuk algınlıklarına karşı korur,
2. Bağırsakları yumuşak tutar, pekliği giderir,
3. Sinirleri dinlendirir,
4. Uykuyu düzene sokar.

Cinsel Gücü Zayıflatır:
ünlü Türk hekimi İbni Sina, Latince, İngilizce, Fransızca ve Almanca gibi bir çok yabancı dillere çevrilmiş "Kanun" adlı eserinde semizotunun cinsel gücü zayıflattığını yazar.Ancak bu teorinin günümüzde geçerliliği bulunamamıştır.Bu bir görüştür sadece.

Nasıl Alacaksınız?
1. Tepeleri tohumlu olmayacak,
2. Rengi yeşil, yapraklan canlı olacak,
3. Kökü fazla çamurlu olmayacak.

Nasıl Yiyeceksiniz?
Toprağa yakın bir sebze olduğu için iyice yıkayın. Madensel tuzlar ve vitaminler yönünden çok zengindir. Ancak semizotundaki madensel tuzlar ve vitaminler, bu sebze kaynatıldığında besin değerinin bir kısmını yitirir. Avrupalılar, ülkemizde de Egeliler bu otu salata şeklinde yiyerek ondan en iyi şekilde yararlanıyorlar. Aldığınız semizotunun bir kısmını bekletmeniz gerekiyorsa, köklerini ıslatacak kadar içinde su bulunan bir kaba koyun.


SEMİZ OTU – PORTULACAOLERACEA

Diğer İsimleri: Tohmegan – Pür-pürüm

Semizotu yapışkan sıvı, bitki asidi, şeker, A-Bl ve C vitamini, kalsiyum ihtiva eder.

Semizotu Faydaları Yararları Kullanılışı Hangi Hastalıklara İyi Gelir Özellikleri

Semizotu suyu çıkarılıp içilirse baş ağrısını giderir. İdrar zorluğunda idrarı söktürür, çengelli solucanı düşürür, bronşitte faydalı olur, kan tükürmeyi önler, idrar yanmasını giderir, zayıflamada faydalıdır, ateş düşürür, kanı temizler, vücuda serinlik verir, kanlı idrarda, mide ağrısı ve iltihabında faydalı olur. Mesane ve böbrek iltihabında, böbrek ağrısı ve taşında, idrar yollan hastalıklarında ve idrar tutukluğunda, dizanteride faydalıdır. Antibiyotik özelliği vardır.

Akciğer sertliğini, şeker hastalarının susuzluğunu giderir, kabızlığı gidermede faydalı olur. Uykusuzlukta, zihni yorgunlukta, safrayı kesici ve apandisitte faydalıdır. Sinir sistemi rahatsızlıklarını önler, bozulan sinir sitemini tedavi eder, sinir krizlerini giderir, vücuttaki zehirlerin atılmasını temin eder, çok yenilirse cinsi arzuyu azaltır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 7 gr semizotu doğranıp konur, 20 dk bekletilir, yemeklerden 1-2 saat sonra şekerle tatlandırılıp içilir.

35 gr semizotu suyuna 7 gr şeker katılıp içilirse safrayı keser, harareti söndürür, diş ağrılarını giderir.

Tohumları: Bağırsak kurtlarını, kıl kurdunu düşürmek için su veya sütle kaynatılıp içilir. Tohumlar toz haline getirilir, su ile içilir veya yenilir. Semizotu ilaç maksadıyla hamilelikte kullanılmamalıdır, semizotu suyu mutlaka şekerle içilmelidir.

Haricen Kullanılışı: Lapası yanık ve absede faydalı olur, un ile lapa yapılarak urların üzerine konulursa urların büyümesini önler. Siğilde yapraklan ezilir, siğillerin üzerine konulur.

Basurda lapa haline getirilir, basurun üzerine konulur. Çıbanlarda suyu kaynatılmış suyu- lapası faydalı olur. Mide iltihabında lapa haline getirilir, midenin üzerine konulursa iltihabı giderir.

Lapası başa konulursa baş ağrısını önler, şiş husyelerin üzerine konursa şişleri indirir. Ateş olan baş ve göz ağrılarında lapa halinde kullanılır.

YABANİ SEMİZ OTU – PİNG VVİCULAVULGARİS

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Tazesi sıkılarak suyu içildiğinde şiddetli sıtmaları geçirir.

Suyundan 40 gr içildiğinde kan tükürmeyi ve aybaşı kanını keser, solucan düşürür, basurda çok faydalıdır.

Vücuttaki alaca lekeleri gidermek için yabani semizotu sıkılır, suyundan günde 1 bardak içilir.

Haricen Kullanılışı: Sıcaktan meydana gelen göz ağrılarında lapa olarak kullanılır.

Urlara ve siğillere lapa halinde konulduğunda urları açar. Siğilleri döker.

Baş ağrısı ve mesane ağrısında gülyağı ile lapa yapılıp konulursa faydalı olur.

SEMİZOTU

Yenilen kısımları: Yapraklarıdır.

İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER: İçinde B ve C vitaminleri bulunmaktadır.

NASIL KULLANILIR :
Kurtları düşürür, idrar söktürür, hafif uyku verir, serinlik verir ve kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırır.

KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
İdrar yolu, sindirim ve akciğer iltihaplarında bağırsak pa­razitlerinde, idrar zorluğunda kanamalarda kullanılır.

NASIL KULLANILIR:
Yemeği yapıldığı grbi salatası da yapılır. Ayrıca 20 -30 gram semizotu bir litre sıcak suda demlendirilir ve bundan günde 4 bardak içilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder