26 Ağustos 2011 Cuma

yoğurtlu zencefilli semizotu salatası

Yoğurtlu Semizotu Salatası

Büyüdüğüm zaman semizotunu seveceğimi söyleselerdi asla inanmazdım. Çok emin değilim, ama sanki annem hep tencere yemeği olarak pişirirdi semizotunu. Neyse ki annem ve babam yemek sofrasında hiçbir zaman zorlayıcı olmadılar. Sevmiyorsan yeme; bu kadar basit. Tabii bunda çok fazla yemek seçen bir çocuk olmamamın da rolü vardır. Şimdi düşününce, çocukken semizotundan başka sevmediğim bir şey var mıydı diye, aklıma gerçekten de bir şey gelmiyor. Bakla! Evet, nasıl unuturum, bakla tabii. Bir de dereotu. Ama o kadar.

Semizotuyla yıldızımız babamın yazlıktaki bahçemizden toplayıp getirdikleri sayesinde barıştı. Ufacık yapraklı, neredeyse maydonoz kadar da ince saplı. Ortasından esnetince yamulan değil, kırılan.

Semizotu

Bu tarifi geçen sene de vermiştim ama arşive gömüldü gitti. En sevdiğim yaz salatası olduğu için bu sene tekrar bahsetmek istedim.

Eğer olur da böyle körpe semizotu bulursanız, lütfen yoğurdun içinde boğmayın. Yoğurdu bir sos olarak düşünün. Su ekleyip inceltmenize bile gerek yok. Bir el blenderı işinizi görecektir. Yoksa, biraz kol kuvveti ve bir çatal da yeterli.

Daha önceden karşılaştığınız yoğurtlu semizotu salatalarından bir diğer farkı benim yoğurt sosuna taze zencefil ekliyor oluşum.

Zencefil

Ufacık bir parçayı incecik rendeliyorum, aynı şekilde 2 diş sarımsak, ikisini yoğurda biraz tuz ve zeytinyağıyla ekleyip ayran kıvamına gelene kadar blenderdan geçiriyorum. Sos hazır.

Bu arada, zencefilin ömrünü uzatmak için hava almayacak şekilde paketleyip buzluğa atabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda buzluktan çıkartın ve donmuş haldeyken rendeleyin. Hem donmuşken incecik rendelemesi daha da kolay oluyor.

Afiyet olsun.

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI

2 kişilik

Malzemeler

  • Bir demet semizotu (yaklaşık 3 su bardağı)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak, soyulmuş ve rendelenmiş
  • Bir fındık büyüklüğünde taze zencefil, soyulmuş ve rendelenmiş
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Bir tatlı kaşığı deniz tuzu
  • Bir tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı

  1. Semizotunu yıkayıp iyice kurulayın.
  2. Yoğurdu, rendelediğiniz sarımsağı ve zencefili, tuzu ve zeytinyağını bir kapta el blenderıyla ayran kıvamına gelene kadar karıştırın.
  3. Semizotunu ellerinizle büyük parçalar halinde koparıp sosla harmanlayın ve servis tabağına aktarın.
  4. Üzerine pul biber döküp servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder