26 Ağustos 2011 Cuma

pirpirim aşı


Bu yemekte sarımsak ve ekşinin yanısıra az tahılla birlikte zengin bir tat var, ayrıca hem çok besleyici hem de hafif. Yazın hafif bir yemek isteyenlere ve rejim yapanlara çok iyi geleceğine eminim. Yıllardır da Gaziantep'te yapılagelen bu yemeğin tarifi:
Malzemeler:

* 500 gr. pirpirim (semizotu), yaprak ve ince dalları ayıklanıp doğranmış
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 1/2 su bardağı bulgur
* 2 yemek kaşığı (domates+biber) salçası
* 3 adet soğan, halka halka doğranmış
* 2 adet iri domates, iri küpler halinde doğranmış
* 3 adet sivri biber, 2 cm uzunluğunda doğranmış
* 8 diş sarımsak, ezilmiş
* 1,5-2 su bardağı haşlanmış nohut (haşlanmış hali)
* tuz, karabiber, nane
* sumak ekşisi, limon tuzu veya limon
* yağ, su

Hazırlanması:

* Soğanlar halka halka doğranıp tencerede yağ ile birlikte biraz soldurulur, üzerine mercimek ilave edilip biraz su eklenerek mercimek az diri kalacak şekilde pişirilir.
* Pirpirim, domates ve sivri biber pişen mercimeğin üzerine konur. Bulgur ve ayrı yerde pişirilmiş olan nohut da ilave edilir.
* Tenceredeki malzemenin üzerine bastıracak kadar su ilave edilerek salçası eklenip ezilerek karıştırılır. Sarımsak katılır.
* Yemek, pirpirim solup pişene kadar kaynatılır. (Suyu eksilirse kaynamış su ile daha sonra tamamlayabilirsiniz, yemeğin suyu çok olmamakla birlikte çorba gibi oluyor)
* Tuzu, biberi eklenir, piştikten sonra ekşisi katılır ve altı kapatılır. Tavada yağ ısıtılıp (ısınan yağın altı kapatıldıktan sonra) biraz nane atılarak yemeğin yüzüne dökülür (yemeğin yağının fazla olmasını istemiyorsanız bu kısımda ek yağ kullanmadan naneyi direk yemeğin üzerine dökebilirsiniz)
AİNTAB SOFRASI


Pirpirim aşı malzemeleri

1 demet pirpirim (semizotu)
1 çay bardağı nohut
Yarım çay bardağı yeşil mercimek
Yarım çay bardağı börülce fasulyesi
1 soğan
Yarım çay bardağı dövme (aşurelik buğday)
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı salça
4 su bardağı su
Tuz, karabiber
Pirpirim aşı hazırlanışı
Pirpirim aşı: Nohut, mercimek, börülce ve dövmeyi akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün sularını değiştirip hafif haşlayın ve süzün. Soğanı temizleyip küp şeklinde doğrayın. Semizotunu yıkayıp küçük küçük doğrayın.

Tencerede margarini eritip soğanı pembeleştirin. Salça, tuz ve karabiber ilave edip kavurun. Nohut, mercimek, börülce, dövme, semizotu ve suyu ekleyin. 30 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder